Nye data for hele den danske vikarbranche viser nu for første gang siden finanskrisen et betydeligt fald i vikarbeskæftigelsen.

Hent notatet her

Vikarbeskæftigelsen i 2019 var dog samlet set på det højeste niveau nogensinde. Det viser, at der stor efterspørgsel efter fleksibel arbejdskraft på danske arbejdspladser – både i private virksomheder og i den offentlige pleje og omsorgssektor.

Vikarbranchen har gennem de seneste år oplevet en mærkbar stigning i beskæftigelsen, men 4. kvartal af 2019 bryder denne tendens med et stort fald i beskæftigelsen på 5,5 pct. i 4. kvartal i forhold til samme kvartal året før. Dermed var der opregnet til fuldtidsstillinger 24.073 fuldtidsbeskæftigede vikarer i 4. kvartal 2019 i alle danske vikarbureauer.

Udover faldet i antallet af fuldtidsbeskæftigede oplever vikarbranchen også et fald i omsætningen på 9,82 % sammenlignet med samme kvartal i foregående år. Det forklares delvist af den faldende vikarbeskæftigelse, men viser også den hårde konkurrencesituation i branchen.

Vikarandelen, der er vikarbranchens andel af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse på arbejdsmarkedet, var i 4. kvartal af 2019 på 1,00 %. Dette er samme niveau som i 4. kvartal af 2017 og 2018. Ser man på den europæiske kontekst, ligger Danmark stadig i den lave ende, hvad angår vikarandelen. Det europæiske gennemsnit for andelen af vikarer i arbejdsstyrken er således ca. 1, 7 %, og derfor er der stadig fortsat potentiale for en højere beskæftigelse i branchen.