Covid-19 krisen har sat forstærket den tilbagegang i beskæftigelsen hos danske vikarbureauer, der allerede begyndte i 4. kvartal af 2019. Det viser nye data for hele branchen fra Dansk Erhverv på baggrund af en særkørsel af data fra Danmarks Statistik.

Læs notatet om de nye data her

Branchen havde i 1. kvartal 2020 en samlet beskæftigelse på 20.071 årsværk. Det er et fald på 8,55 % i forhold til samme kvartal i 2019. Det er sket på trods af en lille stigning i den generelle beskæftigelse på arbejdsmarkedet i samme periode.

Den faldende vikarbeskæftigelse har også medført et fald i vikarbranchens samlede omsætning, der i 1. kvartal 2020 oplevede et fald på 8,18 % sammenlignet med samme kvartal i foregående år.

Vikarer sendes først hjem, men kommer også tidligere igen i job

Det endnu større fald i beskæftigelsen hænger utvivlsomt sammen med covid-19 krisen på det danske arbejdsmarked efter 11. marts. Da vikarer er nemme at sende hjem med dags varsel, er det ikke overraskende, at vikarbranchen hurtigere end andre brancher oplever et fald i beskæftigelsen. Samme tendens sås ved finanskrisen i 2008.

Dog kan det forventes at vikarbranchens kunder i erhvervslivet og i den offentlige sektor også hurtigere kommer til at ansætte ny vikararbejdskraft, når man har tilpasset medarbejdergruppen til nye vilkår i økonomien. Erfaringer viser at vikararbejdskraft tidligt ansættes i usikre tider.