Danske Regioner har vedtaget en plan, der skal halvere brugen af eksterne vikarer inden udgangen af 2024.

I stedet er det planen, at udvide brugen af interne vikarkorps for at dække sundhedsvæsenets behov for fleksibel bemanding.

Analyse viser at eksterne vikarbureauer ofte er billigere

En tidligere analyse fra Dansk Erhverv om det interne vikarkorps i Region Hovedstaden fra 2011 viste imidlertid, at interne vikarkorps ofte var en dyrere løsning end at konkurrenceudsætte vikardækningen og arbejde sammen med et eksternt vikarbureau.

Det afhænger af blandt andet af typen af vagten. For dagvagter, hvor hovedparten af arbejdstimerne er placeret, viste analysen at de priser, der skulle betale for eksterne vikarer var billiger end de priser, som blev afregnet til det interne vikarbureau. Det er dog usikkert om alle relevante omkostninger for det offentlige blev dækket ind af de interne afregningspriser.

På den baggrund henstiller Vikarbureauernes Brancheforening til, at man i regionerne laver en grundig analyse af de reelle omkostninger ved at oprette og drive interne vikarkorps.

Hent analysen her

Analysen nåede frem til disse hovedkonklusioner:

Der er betydelige gevinster ved at konkurrenceudsætte vikarforbruget, så man i højere grad anvender vikarer fra eksterne vikarbureauer:

  • Oprettelsen af interne vikarkorps har medført højere timepriser, end hvad man ofte kan købe vikarydelser til hos eksterne vikarbureauer
  • Vikarer kan aflaste personalet i overbelastningsperioder, og samtidig sikre at man ikke overansætter, dvs. står med overskydende og dyr arbejdskraft uden for overbelastningsperioderne.
  • Den effektive omkostning til en sygeplejevikar er i dagtimerne på hverdage lavere end den effektive omkostning for en fastansat sygeplejerske